Piwo

Warzenie piwa

Dowiedz się jak warzone jest piwo.
Poznaj kluczowe etapy tego procesu
oraz składniki potrzebne do warzenia piwa.
Artykuły o piwie
W kadzi   zaciernej

Krok 1 - W kadzi zaciernej

Czas: 3 h
Składniki: Słód jęczmienny + woda

Słód to produkt powstały w wyniku przetworzenia ziarna jęczmienia browarnego w procesie słodowania, polegającym na kiełkowaniu ziaren jęczmienia i wysuszeniu skiełkowanych ziaren. Słód jęczmienny przesiewa się i mieli na śrutownicach, a następnie umieszcza w kadzi zaciernej. Zachodzi tu proces zacierania, w którym dochodzi do przekształcenia nierozpuszczalnej skrobi z ziaren w rozpuszczalne cukry. W ten sposób powstaje ekstrakt. Cały proces zachodzi w temperaturze 62-72°C.

Browary produkują piwo z różnych słodów jęczmiennych oraz pszenicznych. Woda do produkcji piwa powinna spełniać ściśle określone wymagania dotyczące jej pH, twardości i czystości. Żeby wyprodukować 1 hektolitr piwa, potrzebujemy ok. 3 hektolitrów wody.

W kadzi  filtracyjnej

Krok 2 - W kadzi filtracyjnej

Czas: 3 godziny
Składniki: Brzeczka

W kadzi filtracyjnej zachodzi proces filtracji zacieru. Kadź musi być wypełniona zacierem w taki sposób, aby na dnie powstał naturalny osad filtracyjny. W wyniku tego procesu zatrzymywane są cząsteczki stałe i powstaje klarowna brzeczka.

W kotle   warzelnym

Krok 3 - W kotle warzelnym

Czas: 1 godzina
Składniki: Chmiel + brzeczka chmielowa

Do powstałej klarownej brzeczki dodajemy chmiel i gotujemy całość w kotle warzelnym. Dodawanie chmielu odbywa się za pomocą dozownika. Gotowanie trwa od kilkudziesięciu minut do nieco ponad godziny, w zależności od rodzaju przygotowywanego piwa. Po zakończeniu procesu uzyskuje się odpowiednią goryczkę oraz barwę brzeczki a potem piwa. Po oddzieleniu osadów w kadzi osadowej brzeczka schładzana jest do temperatury odpowiedniej dla rozwoju komórek drożdży.

Chmiel – składnik, który odpowiada za gorycz, aromat, a nawet trwałość piany. Piwo wytwarza się z wykorzystaniem dwóch odmian chmielu: goryczkowej lub aromatycznej.

Proces   fermentacji

Krok 4 - Proces fermentacji

Czas: 2 tygodnie

Fermentacja schłodzonej brzeczki chmielowej odbywa się w tanku fermentacyjnym. Podczas procesu cukry proste powstające w wyniku słodowania są wykorzystywane przez komórki drożdży, w wyniku czego otrzymujemy alkohol etylowy, dwutlenek węgla i inne produkty, które odpowiadają za smak i zapach piwa. Fermentacja trwa 10-12 dni. Gdy piwo uzyska odpowiedni poziom alkoholu oraz ekstraktu rzeczywistego, proces fermentacji można uznać za zakończony.

Leżakowanie

Krok 5 - Leżakowanie

Czas: 1 tydzień

Leżakowanie piwa odbywa się w tanku leżakowym w temperaturze od -1,5°C do 0°C i trwa około tygodnia. Dzięki leżakowaniu piwo dojrzewa w smaku a także klaruje się dzięki wytrącaniu się związków garbnikowo-białkowych.

Proces filtracji

Krok 6 - Proces filtracji

Czas: 8 godzin

W trakcie filtracji piwo nabiera odpowiedniej klarowności i połysku. Dzięki niemu klient otrzymuje napój, który jest mniej mętny.

Rozlew / pakowanie

Krok 7 - Rozlew / pakowanie

Czas: 8 godzin

Produkcja piwa kończy się jego rozlaniem do butelek lub puszek w urządzeniu o nazwie monoblok. W nim odbywa się także zakapslowanie butelek. Piwo trafia do dystrybucji oraz sprzedaży.