Warzenie piwa
Poznaj kluczowe etapy tego procesu
oraz składniki potrzebne do warzenia piwa.

Krok 1 - W kadzi zaciernej
Czas: 3 h
Składniki: Słód jęczmienny + woda
Słód to produkt powstały w wyniku przetworzenia ziarna jęczmienia browarnego w procesie słodowania, polegającym na kiełkowaniu ziaren jęczmienia i wysuszeniu skiełkowanych ziaren. Słód jęczmienny przesiewa się i mieli na śrutownicach, a następnie umieszcza w kadzi zaciernej. Zachodzi tu proces zacierania, w którym dochodzi do przekształcenia nierozpuszczalnej skrobi z ziaren w rozpuszczalne cukry. W ten sposób powstaje ekstrakt. Cały proces zachodzi w temperaturze 62-72°C.
Browary produkują piwo z różnych słodów jęczmiennych oraz pszenicznych. Woda do produkcji piwa powinna spełniać ściśle określone wymagania dotyczące jej pH, twardości i czystości. Żeby wyprodukować 1 hektolitr piwa, potrzebujemy ok. 3 hektolitrów wody.